WZC Sint-Bernardus

Palliatieve zorg

Op lichamelijk vlak staat een goede en professionele pijn- en symptoomcontrole centraal. We proberen er steeds alles aan te doen om onze bewoner lichamelijk comfort te geven. Dat gebeurt altijd in nauw overleg met de huisarts en indien nodig met de dienst Palliatieve Thuiszorg van het Netwerk Gent-Eeklo. Binnen ons team kunnen we ook rekenen op mensen met extra vorming rond pijnevaluatie, pijncommunicatie en pijnbehandeling. We beschikken tevens over een eigen medicatiepomp.


In overleg met het keukenteam is er bijzondere aandacht voor de voedingszorg. Er worden aangepaste maaltijden voorzien, ook bij verminderde eetlust. Soms is gewoon even proeven van een lievelingsgerecht al voldoende … .


Qua comfortzorg kunnen we gebruik maken van aangepaste hulpmiddelen, zoals hoog laagbedden, aangepaste matrassen, positioneringskussens, … . Op die manier is er een comfortabele lig- en zithouding mogelijk en worden doorligwonden voorkomen. Onze kinesisten en ergotherapeuten staan daarvoor ook steeds ter beschikking.


Op psychisch vlak proberen we vanuit een warme en hartelijke nabijheid te luisteren naar wat de bewoner bezighoudt, waarover hij piekert en trachten we troost te bieden. Via relaxatie- en aromatherapie, (hand)massages en ademhalingsoefeningen kan een innerlijke rust gestimuleerd worden. Indien nodig kan men beroep doen op onze psychologe.


Op sociaal vlak gaan we na of de relaties tussen de bewoner en zijn omgeving aan de wensen voldoen. Is er niet te veel of te weinig bezoek? Zijn er mensen die de bewoner nog wenst te spreken? Is de familie indien gewenst voldoende in de zorg betrokken? Zij kunnen steeds beschikken over het nodige comfort om bij de bewoner waken.

In de spirituele zorg kunnen we met onze bewoners op zoek gaan naar de zin van wat hen overkomt, naar iets wat steun geeft en helpt om verder te kunnen. Het geloof in de groeimogelijkheden van iedere bewoner, op ieder moment, is daarbij erg belangrijk. Samen met de familie en het zorgverlenend team blijven we zoeken naar datgene wat ervoor zorgt dat het leven nog de moeite waard is.


Bovenstaande zorgverlening wordt uitgebouwd en begeleid door een dynamische Palliatieve werkgroep die maandelijks samenkomt. Een 20-tal medewerkers zijn daarin actief betrokken bij het actualiseren en optimaliseren van onze palliatieve zorg.

Een goede palliatieve zorg vertrekt vanuit een goede communicatie. Een uitgebreid gesprek met de bewoner, zijn familie, zijn huisarts en het zorgverlenend team kan daarvan de basis zijn. Daarbij wordt een palliatief dossier opgestart, met – indien gewenst – een aantal wensen rond het levenseinde.
Heel vaak kiezen mensen ervoor om niet meer naar het ziekenhuis te gaan. Vanuit het voorrecht om een stukje met onze bewoner “op weg te mogen zijn”, vanuit zijn levensverhaal op zoek naar datgene wat hem uniek en gelukkig maakt, zijn we ervan overtuigd dat onze palliatieve zorg optimaal zal aansluiten bij de unieke mens die hij is.

Heeft u vragen i.v.m. palliatieve zorg of wenst u informatie, dan kan u steeds terecht bij de palliatief referente: Van de Keere Corry - 0490/44 26 21


WEEKMENU

MENU

menu week 02/12/2024 - 08/12/2024

download weekmenu

MENU

menu week 09/12/2024 - 15/12/2024

download weekmenu

Nieuws

Nieuwe vacatures !!!!

31/10/2024

Wij zijn op zoek naar collega's voor verschillende afdelingen. Alle info vind je op onze pagina vacatures.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer info.

LEES MEER
lees al ons nieuws

Activiteiten

Bij Moeder op de Koffie najaar 2024
MEER INFO
Activiteiten december afdeling Emeth
MEER INFO
Activiteiten december afdeling Mosa
MEER INFO
Toon alle activiteiten